×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Op zoek naar een elektricien die je kan helpen bij het uitvoeren van elektriciteitswerken? Wij kunnen je helpen bij jouw zoektocht. Via ons offerteformulier vraag je in één klap gratis offertes aan bij meerdere elektriciens in jouw buurt. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

elektriciteit-leggen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Stopcontact plaatsen en aansluiten: hoe ga je te werk?

Een stopcontact is ongetwijfeld het meest zichtbare deel van je elektriciteitsnetwerk in je dagdagelijkse leven. Een stopcontact in de buurt is onmisbaar geworden indien we al onze elektrisch apparaten draaiende willen houden.

Omwille van de hoge nood aan stopcontacten komt het regelmatig voor dat een extra stopcontact gewenst is. Een extra stopcontact aansluiten is niet zo heel moeilijk, maar moet uiteraard wel correct gebeuren, voor je eigen veiligheid.

In dit artikel overlopen we alle stappen die nodig zijn om een nieuw stopcontact aan te sluiten.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een elektricien te zoeken? Wij doen het voor jou!

Graag een elektrische installatie die perfect in orde is?

Benieuwd naar het tarief van een professionele elektricien?

Vergelijk prijzen van professionele elektriciens in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Elektriciteitswerken uitvoeren laat je best over aan een professionele elektricien. Benieuwd hoeveel een elektricien je zal aanrekenen? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
elektriciens

aanvraag starten


stopcontact aansluiten © Shutterstock - Een stopcontact aansluiten is ongetwijfeld één van de meest voorkomende elektriciteitswerkjes

Welke materialen heb je nodig?

Om een nieuw stopcontact aan te sluiten, heb je uiteraard verschillende materialen nodig. Vooraleer je begint, is het verstandig om vooraf alles klaar te leggen, zodat je niet middenin de klus moet stoppen. Tijdens de klus moet immers de stroom worden afgezet, waardoor het werk best niet al te lang duurt.

Dit is een lijst van materialen die je nodig hebt:

stopcontact plaatsen © Shutterstock - Voor het plaatsen van een stopcontact gebruik je best gespecialiseerde materialen, zoals een striptang

Stopcontact aansluiten in 10 stappen

Nu je klaar bent met alles klaar te leggen, is het tijd om eraan te beginnen. In dit stappenplannen tonen we hoe je een stopcontact kan aansluiten in 10 stappen. We gaan in dit geval uit van het aansluiten van een geaard inbouwstopcontact.

  1. Stroom afzetten
  2. Allereerst is het belangrijk om de stroom af te zetten. Dit kan je doen door de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten. Controleer beter één keer teveel dan te weinig of de stroom wel degelijk uitstaat.

  3. Inbouwdoos uittekenen
  4. Bepaal de plaats waar het extra stopcontact moet komen. Duw de inbouwdoos tegen de muur, en teken de vorm van de inbouwdoos af op de gewenste plaats.

  5. Gat maken
  6. Nu de contouren van de inbouwdoos netjes op de muur staan getekend, kan je overgaan tot het uitsnijden van het gat in de muur. Dit doe je met behulp van de dozenboor. Als je klaar bent, kan je best al eens testen of de inbouwdoos effectief in het gat past. Is dat zo, dan kan je verder naar de volgende stap.

  7. Bedrading naar de inbouwdoos
  8. Uit de inbouwdoos moet de bedrading komen. Het gaat om drie draden: een blauwe (nuldraad), een bruine (fasedraad) en een geel-groene (aardedraad) draad. De plaats van waaruit de draden komen, kan verschillend zijn, al naargelang je eigen keuze. Je kan de draden aftakken van een ander stopcontact in de buurt, of ze kunnen afkomstig zijn uit een centraaldoos.

    De draden moeten minstens 10 à 15cm uit de inbouwdoos uitsteken.

    Situatie 1: vertakking van een ander stopcontact

    De vertakte draden afkomstig van het andere stopcontact strip je ongeveer 0,5cm met een striptang. Plaats de aardedraad (geel-groen) in de middelste pool van het bestaande stopcontact. De fasedraad (bruin) en de nuldraad (blauw) plaats je aan de buitenkant (bruin bij bruin, en blauw bij blauw). De draden trek je vervolgens met behulp van een elektriciteitsleiding door tot aan de nieuwe inbouwdoos.

    Situatie 2: vanuit een centraaldoos

    In een tweede situatie kunnen de draden ook afkomstig zijn vanuit een centraaldoos. Je gaat min of meer op dezelfde manier te werk als bij een vertakking van een bestaand stopcontact. Het nadeel van deze optie is dat je soms nieuwe en lange elektriciteitskabels moet leggen, aangezien de centraaldoos niet altijd in de buurt is van het nieuwe stopcontact. Daarom is het in de meeste situaties aan te raden om voor de vertakking te kiezen.

  9. Bedrading nieuw stopcontact
  10. Aan de andere kant moet de bedrading ook ongeveer 0,5cm gestript worden. Ook aan de kant van het nieuwe stopcontact moet de aardedraad (geel-groen) in het midden geplaatst worden. De andere draden plaats je op dezelfde manier zoals ze het bestaande stopcontact verlaten.

    Indien de draden afkomstig zijn uit een centraaldoos, dan maakt de plaatsing van de blauwe en de bruine draad niet uit. Enkel de geel-groene draad moet in de middelste pool steken.

    Controleer zeker nog eens of alle draden goed bevestigd zijn, want in de volgende stap wordt het stopcontact definitief bevestigd.

    stopcontact monteren © Shutterstock - Bij het monteren van een nieuw stopcontact is het aanbrengen van de juiste bedrading een cruciale stap
  11. Bevestigen van het nieuwe stopcontact
  12. Nu is het tijd om het stopcontact in de inbouwdoos te bevestigen met behulp van schroefjes. In deze stap moet je goed opletten dat de draden niet geklemd raken.

  13. Stroom terug aanzetten
  14. Is het nieuwe stopcontact goed bevestigd in de inbouwdoos, dan kan je de hoofdschakelaar terug aanzetten.

  15. Spanning meten
  16. Met een multimeter kan je de spanning van het nieuwe stopcontact meten. Je doet dit om te controleren of het stopcontact wel goed is aangesloten. De multimeter meet verschillende parameters, zoals de spanning, maar ook de weerstand en de stroomsterkte.

  17. Afdekplaat monteren
  18. Als alles goed zit, dan kan je het afdekplaat monteren.

  19. Stopcontact in gebruik nemen
  20. Alles zou nu in orde moeten zijn. Je zou nu in staat moeten zijn om een stekker in het stopcontact te steken.

stopcontact © Shutterstock - Bij het plaatsen van een nieuw stopcontact is het belangrijk om alle stappen nauwgezet op te volgen

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Een nieuw stopcontact aansluiten lijkt eenvoudig, maar voorzichtigheid is altijd geboden. Werk je liever niet zelf aan je elektrische installatie, dan is het verstandig om een beroep te doen op een professionele elektricien. Wil je graag weten hoeveel die kost?

Aarzel niet om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Je krijgt gratis offertes op maat van de beste elektriciens in jouw regio. Vergelijk hun prijzen, en vermijd dat je teveel betaalt.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend.


elektriciens
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Elektrische installatie: compleet overzicht
Vind een elektricien in uw buurt
Offertes voor elektriciteitswerken