×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Op zoek naar een elektricien die je kan helpen bij het uitvoeren van elektriciteitswerken? Wij kunnen je helpen bij jouw zoektocht. Via ons offerteformulier vraag je in één klap gratis offertes aan bij meerdere elektriciens in jouw buurt. Zij leggen je elk een gratis offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

elektriciteit-leggen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Aansluiting elektriciteit op het distributienetwerk: hoe ga je te werk?

Ben je een nieuwe woning aan het bouwen, en wil je die binnenkort aansluiten op het elektriciteitsnetwerk? Dan moet je hiervoor bij je netbeheerder zijn. Maar vooraleer die je woning kunnen aansluiten op het elektriciteitsnetwerk, moet je zelf nog een aantal voorbereidende stappen uitvoeren.

In dit artikel overlopen we welke stappen je vooraf moet uitvoeren, hoe je je aanvraag indient bij je netbeheerder, en hoeveel dit kost.

In dit artikel:

Energiebevoorrading op de werf

Het is de taak van de netbeheerder om je woning aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Maar je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de voorbereidende stappen. Dit zijn de stappen die je moet uitvoeren.

Werfkast plaatsen

Wanneer je je woning aan het bouwen bent, dan heb je nog geen definitieve aansluiting op het elektriciteitsnet. Toch heb je wel al elektriciteit nodig op je werf. Je hebt dus een werfkast nodig, een tijdelijke elektriciteitskast die energie levert voor je werf. Je kan zo’n werfkast huren voor slechts 10 à 15 euro per maand, exclusief btw en keuring.

Het is ook mogelijk om elektriciteit af te tappen bij je buren. Dit bespaart je de kosten voor het huren van zo’n werfkast. Uiteraard moet je de goedkeuring hebben van je buren, en moet je goede afspraken maken. Zo plaats je best een aparte elektriciteitsmeter die netjes bijhoudt hoeveel je hebt verbruikt.

Voorlopige aansluiting regelen

Ga je voor een werfkast? Dan moet die uiteraard ook de nodige energie kunnen leveren. Ook een werfkast moet dus aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Hiervoor vraag je een voorlopige aansluiting aan bij de netbeheerder.

Wanneer je je voorlopige aansluiting aanvraagt, kan je van de gelegenheid gebruik maken om ook al je definitieve aansluiting aan te vragen. Je moet immers een aantal administratieve documenten in orde brengen, en dit kan een tijdje duren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een elektricien te zoeken? Wij doen het voor jou!

Graag een elektrische installatie die perfect in orde is?

Benieuwd naar het tarief van een professionele elektricien?

Vergelijk prijzen van professionele elektriciens in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Elektriciteitswerken uitvoeren laat je best over aan een professionele elektricien. Benieuwd hoeveel een elektricien je zal aanrekenen? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
elektriciens

aanvraag starten


elektrische installatie aansluiten © Shutterstock - Bij het aansluiten van een nieuwe elektrische installatie komen heel wat zaken kijken

Voorbereidende stappen voor de definitieve aansluiting

Voor het regelen van de definitieve aansluiting van je woning op het elektriciteitsnet moet je enkele voorbereidende stappen uitvoeren.

Energiebocht plaatsen

Een energiebocht of een aansluitbocht is een verzameling van 5 plastic buizen, ook wachtbuizen genoemd, die met elkaar verbonden zijn. Ze maken een bochtvorm, wat meteen ook de naam verklaart. Het plaatsen van een energiebocht is verplicht bij ééngezinswoningen.

Via de energiebocht worden de nutsvoorzieningen je woning binnengebracht. Er zijn 5 buizen voorzien, namelijk voor aardgas, telefoon, elektriciteit, kabel en water. Elk van deze buizen heeft een andere diameter al naargelang de nutsvoorziening waarvoor hij bedoeld is.

Een energiebocht wordt meestal door de aannemer geplaatst, maar het is ook perfect mogelijk om dit zelf te doen. Wel moet je dan rekening houden met een aantal richtlijnen. Zo moet een energiebocht steeds in de fundering worden ingewerkt, en moet deze net boven de vloer uitkomen.

Verder moet je ook nog rekening houden met volgende richtlijnen:

Lees hier meer uitgebreid hoe de plaatsing van een energiebocht in z'n werk gaat.

Aansluitplaat leggen

Alle nutsvoorzieningen dienen gemonteerd te worden op een multiplexplaat. Deze plaat moet minstens 18mm dik zijn, minstens 1,8m hoog zijn, en minstens 1,2m breed zijn.

De multiplexplaat installeer je best op een droge en makkelijk bereikbare plaats. Kies ook voor een plaats zo dicht mogelijk bij de openbare weg, zodat de kabels en leidingen niet je hele huis door moeten. De meest voorkomende plaatsen zijn de berging, de garage en de inkomhal.

Definitieve aansluiting regelen

De definitieve aansluiting van je woning op het elektriciteitsnet regelen begin je door meteen je aanvraag voor een definitieve aansluiting in te dienen bij de netbeheerder. Het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten. Enerzijds moet je rekening houden met een wachttijd voor het in orde brengen van het papierwerk en het ontvangen van een offerte. Anderzijds krijg je na het indienen van je aanvraag een mooi overzicht van alle voorbereidende werken die je nog moet uitvoeren. Dit overzicht is heel handig met het oog op het verdere verloop van je aansluiting.

Om je definitieve aansluiting te regelen, moet je een aantal stappen doorlopen. De procedure gaat als volgt in z’n werk.

Bepaal welke kabel je nodig hebt

Je moet ten eerste al een keuze maken tussen een 1-fasige aansluitkabel (tweedraads/230 V) en een 3-fasige aansluitkabel (vierdraads, 400/230 V). De keuze tussen beide type draden maak je vooral op basis van het aantal elektrische toestellen dat je wil plaatsen in huis, en ook het soort elektrische toestellen.

Voor een zware elektrische installatie ga je best voor een driefasige aansluiting. Deze is sterker, maar ook wel duurder. Een doorsnee gezin komt echter toe met een 1-fasige aansluiting. Besluit je later toch om zonnepanelen te installeren, of je installatie te verzwaren, dan kan je nog steeds eenvoudig aanpassen.

Gegevens verzamelen

Vooraleer je naar de site van de netbeheerder gaat om je aanvraag in te dienen en een offerte aan te vragen, neem je best nog eerst de tijd om een aantal belangrijke gegevens te verzamelen. De netbeheerder zal hier namelijk achter vragen tijdens je aanvraag, om op basis van die gegevens een correcte prijsofferte te kunnen opmaken.

Dit zijn de gegevens die je best op voorhand klaarlegt:

Aanvraag indienen en offerte aanvragen

Nadat je alles hebt klaargelegd, kan je naar de website van de netbeheerder gaan om je aanvraag in te dienen. Je zal hiervan een bevestigingsmail krijgen.

Prijsofferte ontvangen

Je krijgt na je aanvraag een antwoord van je netbeheerder. Die zal je in de eerste plaats een prijsofferte voorleggen. Bovendien stuurt de netbeheerder je meteen een EAN-code op voor je nieuwe meter.

Ook krijg je een duidelijk overzicht van wat er juist moet gebeuren om de aansluiting goed te kunnen uitvoeren. Tot slot zal de netbeheerder je ook een datum voorstellen wanneer de aansluiting zou kunnen uitgevoerd worden.

Energieleverancier kiezen

Nu je een EAN-code hebt ontvangen van de netbeheerder, kan je meteen ook een energiecontract aanvragen bij een energieleverancier naar keuze. Dit kan je tegenwoordig makkelijk online doen.

Een energiecontract aanvragen kan je best al doen voor de netbeheerder langskomt om je meter te installeren.

Meter laten openen

Tot slot moet je enkel nog een afspraak maken met de netbeheerder om je meter te laten openen. De netbeheerder zal concreet de aansluiting van de straat tot aan de rooilijn voor zijn rekening nemen.

Eens de aansluiting is voltooid, moet je installatie uiteraard nog gekeurd worden vooraleer die in gebruik genomen mag worden. Indien je installatie wordt goedgekeurd volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (A.R.E.I), en je energiecontract in orde is, dan is de aansluiting van je elektrische installatie helemaal in orde.

elektrische installatie © Shutterstock - Bij het aansluiten van een nieuwe elektrische installatie komen heel wat zaken kijken

Hoeveel kost de aansluiting van een elektrische installatie?

De kostprijs voor het aansluiten van je woning op het elektriciteitsnet hangt vooral af van je keuze tussen een 1-fasige en een driefasige aansluiting. Zoals reeds vermeld, voor de meeste gezinswoningen volstaat een 1-fasige aansluiting. Dit is voldoende om standaard zaken als verlichting en huishoudelijke toestellen van stroom te voorzien.

Voor een standaard 1-fasige aansluiting met een vermogen van minder dan 10 kVa schommelt de prijs tussen de 850 en de 1.000 euro. De prijs kan verschillen van netbeheerder tot netbeheerder.

Voor zwaardere verbruikers is een 3-fasige aansluiting met een vermogen van 27,68 kVa aan te raden. Bij dit type installaties moet vooraf een studie worden uitgevoerd. Inclusief de kosten voor deze studie (350 tot 700 euro) komt de prijs voor dit type aansluiting op ongeveer 2.000 euro.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Op zoek naar een ervaren elektricien die je kan helpen bij je elektriciteitswerken? Bij ons vraag je meteen offertes aan bij meerdere elektriciens in de buurt. Je kan op die manier meerdere prijzen vergelijken, en zeker zijn van een correcte prijs.

De offertes zijn gratis en vrijblijvend.


elektriciens
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Elektrische installatie: compleet overzicht
Vind een elektricien in uw buurt
Offertes voor elektriciteitswerken